Početna
Osnovi problematike
Što je svjetlosno zagađenje
Uzročnici svjetlosnog zagađenja
Neekološka rasvjetna tijela
Nezaštićena
Poluzaštićena

Posljedice
Astronomske
Biološke
Ekonomske
Ekonomski izračun
Kulturološke
Pravne
Sigurnosne
Teološke

Rješenje problematike
Ekološka rasvjetna tijela

Inicijativa
Istra tamo gdje se vide zvijezde
Pismo odgovornima
Letak (free download)
Članci
Uradi sam
Fotogalerija
Impressum
Linkovi

Projekt NADA 2006. - 2010.
SVJETLOZAGAĐENJE - EKONOMSKI I EKOLOŠKI PROBLEM
Otpadno noćno svjetlo opasno za zdravlje
Presedan u pravosuđu, Općinski sud u Malom Lošinju presudio u korist zvijezda i zvjezdanog neba
Istra - mjesto odakle se (ne)vide zvijezde


Fototeh
Ekonomske posljedice

Ekonomska računica je transparentna.

Zbog neekološke rasvjete štetno i bespotrebno se gubi 30-40% električne energije namijenjene noćnoj, umjetnoj, rasvjeti.
Tako visok postotak neučinkovitosti rezultat je za uzbunu i smišljanje rješenja problema.

Ekološka rasvjetna tijela, koja predstavljaju rješenje problema svjetlosnog zagađenja, u nabavci koštaju manje ili isto koliko i neekološka rasvjetna tijela!

Ekološka rasvjetna tijela troše znatno manje električne energije od neekoloških!

Ekološka rasvjetna tijela upotrebljavaju žarulje visoke energetske učinkovitosti.
Čest je slučaj (Projekt; Rijeka - zdravi grad) da se u ekološke armature ugrađuju žarulje od 70W, a koje mijenjaju neučinkovite, neekološke armature sa žaruljama od po 400W!

Ekološka rasvjetna tijela proizvode bezmalo svi proizvođači rasvjetnih tijela, na policama su svih trgovaca takovom opremom, ne zahtijevaju nikakove alate, opremu ili specijalne postupke, alate ili uređaje za postavljanje i održavanje!

Troškovi eksploatacije ekoloških rasvjetnih tijela znatno su niži od takovih troškova kod neekoloških rasvjetnih tijela.

Ulazak Hrvatske u EU primorati će nas na poštovanje rigoroznih zakona o svjetlosnom zagađenju, pa je danas kupljeno i postavljeno neekološko rasvjetno tijelo - zapravo neodgovorno poslovanje odgovornih!

Odnedavno, u Hrvatskoj HEP-ESCO, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja u suradnji sa Svjetskom bankom za obnovu i razvoj, a u programu poboljšanja energetske učinkovitosti nude zainteresiranim općinama/gradovima snimanje stanja javne rasvjete na terenu i današnje potrošnje, trenutačnu zamjenu svih neekoloških rasvjetnih tijela onim - ekološkim.
Bez ikakvog financijskog izdvajanja iz općinskih/gradskih proračuna! Besplatno!
Općina/grad dužan je potpisati ugovor kojime se obvezuje 4-7 godina plaćati HEP-ESCOu mjesečno iznos u visini današnjeg iznosa računa utroška električne energije.

Na taj način na terenu se nalazi nova, ekološka rasvjeta u koju nije trebalo dodatno ulagati, a iz razlike na smanjenoj potrošnji ekoloških rasvjetnih tijela HEP-ESCO u tom vremenu ostvaruje naplatu potraživanja.
Nakon tog vremena troškovi za električnu energiju računaju se prema stvarno utrošenoj energiji, te se otada izdvajanje iz proračuna za tu svrhu smanjuje za najmanje 30%!

Uz očuvanu noć i noćno nebo!

Radi se o uštedi koja se mjeri stotinama ili milijunima kuna, koji se novac zasigurno može kvalitetno iskoristiti, npr. za edukaciju mladih.