Početna
Osnovi problematike
Što je svjetlosno zagađenje
Uzročnici svjetlosnog zagađenja
Neekološka rasvjetna tijela
Nezaštićena
Poluzaštićena

Posljedice
Astronomske
Biološke
Ekonomske
Ekonomski izračun
Kulturološke
Pravne
Sigurnosne
Teološke

Rješenje problematike
Ekološka rasvjetna tijela

Inicijativa
Istra tamo gdje se vide zvijezde
Pismo odgovornima
Letak (free download)
Članci
Uradi sam
Fotogalerija
Impressum
Linkovi

Projekt NADA 2006. - 2010.
SVJETLOZAGAĐENJE - EKONOMSKI I EKOLOŠKI PROBLEM
Otpadno noćno svjetlo opasno za zdravlje
Presedan u pravosuđu, Općinski sud u Malom Lošinju presudio u korist zvijezda i zvjezdanog neba
Istra - mjesto odakle se (ne)vide zvijezde


Fototeh
Biološke posljedice

Životni ciklusi cjelokupnog biljnog i životinjskog svijeta, uključivo i čovjeka, prilagođeni su dnevnim izmjenama dana i noći.

Nesmetana, jasna, izmjena dana i noći temeljna je odrednica čitavog ekosustava.

Zbog svjetlosnog zagađenja (nestanka noći) ugrožena je ta okosnica ekosustava kakvog danas poznajemo, sa mnogobrojnim negativnim implikacijama.

Danas više od 95% Europljana živi u područjima gdje je prirodni fon noćnog neba posvijetljen za četiri ili više puta.

Prave "svjetlosne kupole", reflektori usmjereni u nebo ili prema horizontu (livade, šume..) devastirajuće djeluju na populacije ptica, kornjača, šišmiša, krijesnica…

Biljke i životinje ne mogu više odrediti kada je pravo vrijeme za hranjenje, odmaranje, razmnožavanje...
Takovo stanje dovodi do katastrofe.
I sami smo svjedoci izumiranja čitavih vrsta!
U školskim udžbenicima još se uvijek spominju - krijesnice, ali današnja djeca zapravo ne znaju kakove su to životinje. Nikada ih nisu vidjeli, istrijebilo ih je svjetlosno zagađenje.
Učestali su primjeri kada se čitava jata ptica na migracijama spuštaju na kriva područja, zbunjena lažnim svjetlima velegrada, aerodroma, raskrižja umirući tako zbog nedostatka hrane u neprihvatljivom ambijentu, ili pak izumiranja kornjača svjetlima namamljenih na negostoljubive plaže..mravi, ti najotporniji živući organizmi, pri poosvijetljenju prirodnog fona noćnog neba za više od četiri puta započinju sa 24-satnim radom, što uzrokuje nemogućnost ekološke poljoprivrede zbog povećanja populacije lisnih ušiju..i tako se kotač događanja okrenuo protiv samoga sebe.

U našem kraju, na prostoru staroga grada - Dvigrada, za samo godinu dana nestala je čitava tamošnja populacija rijetke i u čitavoj Europi zaštićena i rijetka vrsta šišmiša Nocytilus Nocitula.
Istrijebila ju je neekološka bestijalno-nakaradna rasvjeta čvorišta istarskog ipsilona Kanfanar koja se nalazi u blizini.

Čovjek je tim činom na posebno težak i nepotreban način mučio (izgladnjivanjem) nesretne životinje, koje su uginule u patnji i mukama.

Konkretna dokumentacija o ovom predmetu je upravo u fazi kompletiranja dokaza i vještačenja, nakon čega će protiv odgovornih biti podnošene odgovarajuće kaznene prijave i pokrenute građanske parnice.
O svemu biti će izviještene i UN.

Nažalost takovih i sličnih primjera devastacije nalazimo nemali broj.

Nestankom noći, postavlja se pitanje što je sa svim onim noćnim životinjama?

Nova istraživanja nedvosmisleno dokazuju kako; "Život i rad na područjima izloženim povećanom svjetlosnom zagađenju negativno djeluje na produktivnost i zdravlje ljudi."
Dokazano je negativno djelovanje svjetlosnog zagađenja na povećani broj kardio-vaskularnih, te kancerogenih oboljenja, kao i psihičkih oboljenja!

Po svemu sudeći prave nas posljedice tek očekuju.

Rapidno povećanje nivoa svjetlosnog zagađenja u proteklom desetljeću, nova saznanja o pogubnosti istog teme su kongresa liječnika, sociologa, psihologa, biologa, svjetlotehničara..

Kaže se da je svjetlost izvor života kakovog danas poznajemo.
Svjetlost, nepravilno upotrijebljena, pretvara se u hladnokrvnog ubojicu sa dječjim licem.

Kada slijedeći puta pogledate u neekološko rasvjetno tijelo, imajte na umu koliko je zbog te armature nastradalo biljaka, životinja..
Ponekad se u plexi/staklenoj polukugli takovih armatura i golim okom opažaju cijela jata, sa stotinama ili i tisućama raznih uginulih (nedužnih) kukaca.

Pravilna uporaba, isključivo ekoloških rasvjetnih tijela, omogućava harmoničan odnos između civilizacijske potrebe i očuvanja okoliša.