Početna
Osnovi problematike
Što je svjetlosno zagađenje
Uzročnici svjetlosnog zagađenja
Neekološka rasvjetna tijela
Nezaštićena
Poluzaštićena

Posljedice
Astronomske
Biološke
Ekonomske
Ekonomski izračun
Kulturološke
Pravne
Sigurnosne
Teološke

Rješenje problematike
Ekološka rasvjetna tijela

Inicijativa
Istra tamo gdje se vide zvijezde
Pismo odgovornima
Letak (free download)
Članci
Uradi sam
Fotogalerija
Impressum
Linkovi

Projekt NADA 2006. - 2010.
SVJETLOZAGAĐENJE - EKONOMSKI I EKOLOŠKI PROBLEM
Otpadno noćno svjetlo opasno za zdravlje
Presedan u pravosuđu, Općinski sud u Malom Lošinju presudio u korist zvijezda i zvjezdanog neba
Istra - mjesto odakle se (ne)vide zvijezde


Fototeh
Žuti put u - nebo? (žuti puot va - nebo)

Žminj

Noćna vizura Žminjštine od prije nekoliko godina, nakaradno je devastirana "prosvijetljenjem" tamošnjeg čvorišta istarskog ipsilona.

Općina Žminj odlučila je stati na kraj nestanku noći na njenom području, te je početkom ove godine donijela odluku o postavljanju isključivo ekološke rasvjete na prostoru općine, ali, priča kao da uvijek mora imati dvije strane.

Žminjska crkva Sv. Mihovila sa zvonikom donedavno je bila dobar primjer decentnog noćnog osvjetljenja fasade zgrade uz očuvanje duhovnosti i poruke crkve i crkvenog nauka, sve uz znalački postavljene reflektore sa sjenilima koja spriječavaju ružno, bespotrebno i štetno rasipanje svjetlosti svuda naokolo i uvis prema nebu.

Nažalost, odnedavno tomu više nije tako, novopostavljeni snažni reflektor ne samo da kontaminira lice crkve i vjernika (ali i onih koji to nisu!) već to čini i prostoru trga ispred crkve, a zapravo većina se svjetla beskorisno rasipa prema nebu, tvoreći tako svjetlosne kule do neba, zaklanjajući pri tomu i pogled na zvijezde (repatice).

Još uvijek mi u ušima zvone riječi jedne Žminjke koja me upitala;
"ma ča je ta naša criekva tako grdo požutela?".

Hoće li nekome "zazvoniti" riječi biskupa Porečko-Pulskog, msgr. Antuna Milovana, o nužnosti da se rasvjeta sakralnih objekata dovede u sklad sa duhovnošću i porukom crkve, ostaje za vidjeti.

Dotada, u ova predbožićna vremena, slušati ćemo o putovanjima sveta tri kralja, zvijezdama i zvijezdi repatici koja ih je vodila do Isusa.

Za nas i našu djecu biti će to samo samo priče iz davnina, jer zvijezde (a ni zvijezda repatica) se ispred Žminjske crkve više NE VIDE!

Marino Tumpić

Povratak na index članaka