Početna
Osnovi problematike
Što je svjetlosno zagađenje
Uzročnici svjetlosnog zagađenja
Neekološka rasvjetna tijela
Nezaštićena
Poluzaštićena

Posljedice
Astronomske
Biološke
Ekonomske
Ekonomski izračun
Kulturološke
Pravne
Sigurnosne
Teološke

Rješenje problematike
Ekološka rasvjetna tijela

Inicijativa
Istra tamo gdje se vide zvijezde
Pismo odgovornima
Letak (free download)
Članci
Uradi sam
Fotogalerija
Impressum
Linkovi

Projekt NADA 2006. - 2010.
SVJETLOZAGAĐENJE - EKONOMSKI I EKOLOŠKI PROBLEM
Otpadno noćno svjetlo opasno za zdravlje
Presedan u pravosuđu, Općinski sud u Malom Lošinju presudio u korist zvijezda i zvjezdanog neba
Istra - mjesto odakle se (ne)vide zvijezde


Fototeh
Vodnjanske ubojice noćnog neba

Niz natpisa u lokalnim novinama o "glamuroznom" osvjetljenju Vodnjanskog zvonika ponukao me je da odreagiram na iste. Evo jednog od tih reagiranja objavljenih u "Glasu Istre";

Poštovani,

U Vašem cijenjenom listu (Glas Istre) od 11.03.2003. godine na stranici 20., objavljen je text pod naslovom; "Vodnjan dobiva elektronska zvona" u kojemu je iznesena informacija kako Vodnjanski zvonik dobiva elektronsko upravljanje zvonima.

Što se pak tiče uvodne konstatacije o "glamuroznom osvjetljenju zvonika", želimo istaknuti slijedeće;

Zahvaljujući ignoranciji (neznanju?) odgovornih, investitora i projektanta te "glamurozne rasvjete" spram ekoloških, ekonomskih, sigurnosnih, duhovnih i moralnih vrijednosti društva, Vodnjanski je zvonik postao ruglom sakralne arhitekture na ovim našim prostorima.

Primjer kako neekološkom rasvjetom svjetlosno zagaditi okoliš

Vodnjanska kula do neba...

Štetno i beskorisno rasipanje svjetlosti (ne i zvonik ili crkva!) vizualno je vidljivo sa nekoliko desetaka kilometara udaljenosti i predstavlja ozbiljnu devastaciju okoliša.
Kula za put na nebo.

Dok se u našem okružju, ali i kod nas samih, ulažu znatni napori u edukativnom/zakonodavnom djelovanju na problem svjetlosnog zagađenja, ljudi/institucije koje bi trebale biti primjerom rade potpuno suprotno.

Svakojakim prosvjetljavanjem svega i svačega "uspjelo" se i u Istri sakriti noćno zvjezdano nebo, nešto na što SVI imamo pravo, pravo koje nam je uskraćeno.
Uskraćena prirodna baština (ostavština naših otaca)!

Pored Češke, Njemačke, Švicarske, Slovenije.. koje imaju ili su upravo u postupku donošenja zakonskih akata o toj problematici, ovih je dana Italijanski parlament (Rezolucijom) zadužio tamošnju vladu da pokrene sveukupnost inicijativa na domaćem i međunarodnom planu (naročito tijekom skorašnjeg predsjedanja Italije EU) u smislu očuvanja zvjezdanog noćnog neba i za buduće generacije.
Rigorozni zakoni u nekim njihovim regijama propisuju kazne od 15.000.000 (bivših) ITL po svakom rasvjetnom tijelu koje više od 5% proizvedene svjetlosti isijava prema nebu!?

(L'UNESCO nel 1992 ha prolungato la Dichiarazione dei Diritti delle Generazioni Future in cui viene espressamente sancito il diritto alla conservazione del cielo, in tutta la sua purezza).

Valja računati da će naš pristup u EU biti uvjetovan poštivanjem ekoloških normi i na području problematike svjetlosne polucije.

Poznato je iz povijesti kamo su vodile i kako su završavale kule za put na nebo.
Mi vjernici, ali i porezni obveznici koji to nisu ili su druge vjeroispovijesti, nažalost htjeli ili ne, to još i plaćamo u vidu raznih "darova", poreza, prireza..
Utrošenim novcem samo na postavljanje takove neekološke rasvjete (račun, višegodišnjeg, svakodnevnog utroška električne energije možda bolje i ne spominjati) moglo se primjerice riješiti mnogobrojne socijalne, stipendijske i ine probleme, moglo se primjerice opremiti "crkvenu računalnu radionicu" koja bi zasigurno privukla znatan broj mladih ljudi, odvojivši ih tako od mnogobrojnih pošasti ulice, itd

Prije nekoliko mjeseci Vodnjanski župnik, g. Jelenić, se na duplerici Glasa Istre žalio kako nitko, u prošlosti i sadašnjosti, nema sluha za zaštitu i revalorizaciju, izuzetnih, Vodnjanskih mumija, koje su odnedavno zbog kemijskih procesa koje potiče svjetlost počele ubrzano propadati!? Otud "kartoni" i "platna" na prozorima crkve?

Što ste očekivali gospodo?
Bog je dao da bude dan (Sunce) i da bude noć (Mjesec i zvijezde)!
Vi ste to nasilno promijenili.
Promijenili ste temeljnu postavku ekosustava.
Problem je što posljedice osjećamo svi.

A zvonik (crkva), ukoliko je to već potrebno, može se (u kršćanskom duhu) diskretno naznačiti, uz upotrebu jedne (1) rasvjetne armature i dekorativne rasvjete sa malim lampicama u trakastim prozirnim cjevčicama. Višestruko jeftinije uz minimalnu potrošnju energije i neprimjetan (za razliku od postavljenih reflektora) utjecaj na arhitekturu objekta.

Osobno za novogodišnje čestitke kupujem one sa znakom UNICEF-a, koštaju pet (5) kuna, svaka čestitka znači spasonosno cjepivo za dijete u "trećem svijetu", koliko ste onda gospodo mogli spasiti života u zamjenu za preskupu i nakaradnu devastaciju (svaka je devastacija - ubijanje) arhitekture i okoliša.
Mogli ste, a niste!

Vjerujem da će Vas i ovo reagiranje potaknuti na promjene.

Za početak, možda bi najučinkovitije bilo javno iznijeti podatke u sveukupnosti koštanja takove investicije, računa za njezino održavanje i potrošnju električne energije, i tko to još i plaća!

S poštovanjem.

Marino Tumpić

Povratak na index članaka