Početna
Osnovi problematike
Što je svjetlosno zagađenje
Uzročnici svjetlosnog zagađenja
Neekološka rasvjetna tijela
Nezaštićena
Poluzaštićena

Posljedice
Astronomske
Biološke
Ekonomske
Ekonomski izračun
Kulturološke
Pravne
Sigurnosne
Teološke

Rješenje problematike
Ekološka rasvjetna tijela

Inicijativa
Istra tamo gdje se vide zvijezde
Pismo odgovornima
Letak (free download)
Članci
Uradi sam
Fotogalerija
Impressum
Linkovi

Projekt NADA 2006. - 2010.
SVJETLOZAGAĐENJE - EKONOMSKI I EKOLOŠKI PROBLEM
Otpadno noćno svjetlo opasno za zdravlje
Presedan u pravosuđu, Općinski sud u Malom Lošinju presudio u korist zvijezda i zvjezdanog neba
Istra - mjesto odakle se (ne)vide zvijezde


Fototeh
Zajedno u zaštiti zvjezdanog noćnog neba

Marino Tumpić zainteresiranim je Korčulanima približio današnje stanje u Istri te zalaganja istarskih astronoma da se točke svjetlosnog zagađenja saniraju i neekološka rasvjetna tijela zamijene ekološkom rasvjetom

KORČULA - Proteklog je vikenda u Korčuli, u organizaciji tamošnje Astronomske udruge i pod pokroviteljstvom Grada Korčule, održana serija edukativno-ekoloških predavanja posvećenih svjetlosnom zagađenju. Susreti su organizirani s ciljem informiranja javnosti o problemu s kojim se danas susreću sve razvijene zemlje svijeta pa tako i Hrvatska, a riječ je o nekontroliranom rasipanju električne energije i svjetlosti čime mijenjamo noćni izgled neba.

Marino Tumpić, predsjednik Astronomske udruge Vidulini iz Kanfanara, o istarskim iskustvima u vezi problema svjetlosnog zagađenja govorio je na multimedijalnoj prezentaciji u prepunoj dvorani kina "Liburna". Tumpić je zainteresiranim Korčulanima približio današnje stanje u Istri te zalaganja istarskih astronoma da se točke svjetlosnog zagađenja saniraju i neekološka rasvjetna tijela zamijene ekološkom rasvjetom.

Za Korčulu je rekao da je, unatoč dominantnoj neadekvatnoj rasvjeti koja većinu energije rasipa beskorisno u nebo, još uvijek prostor odakle se može nesmetano promatrati tisuće zvijezda za razliku od većine teritorija na području Hrvatske. Pohvalio je inicijativu Grada Korčule da se postojeća rasvjeta u starom gradu zamijeni novom prema europskim ekološkim standardima. Korčulanski gradonačelnik Mirko Duhović podržao je ovakva nastojanja, te rekao da će Korčula i uz pomoć ovakvih događanja sačuvati zvjezdano noćno nebo.
Također je predstavljen i projekt ťIstra, tamo gdje se vide zvijezdeŤ, te kao model ponuđen Korčulanima. Donatori ovih događanja bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Gradski muzej Korčula. Više informacija o svjetlosnom zagađenju dostupno je na www.lightpollution.org.

Glas Istre (www.glasistre.hr)

Povratak na index članaka