Početna
Osnovi problematike
Što je svjetlosno zagađenje
Uzročnici svjetlosnog zagađenja
Neekološka rasvjetna tijela
Nezaštićena
Poluzaštićena

Posljedice
Astronomske
Biološke
Ekonomske
Ekonomski izračun
Kulturološke
Pravne
Sigurnosne
Teološke

Rješenje problematike
Ekološka rasvjetna tijela

Inicijativa
Istra tamo gdje se vide zvijezde
Pismo odgovornima
Letak (free download)
Članci
Uradi sam
Fotogalerija
Impressum
Linkovi

Projekt NADA 2006. - 2010.
SVJETLOZAGAĐENJE - EKONOMSKI I EKOLOŠKI PROBLEM
Otpadno noćno svjetlo opasno za zdravlje
Presedan u pravosuđu, Općinski sud u Malom Lošinju presudio u korist zvijezda i zvjezdanog neba
Istra - mjesto odakle se (ne)vide zvijezde


Fototeh
500 dana primitivizma

Navršilo se godinu i pol dana otkako smo "sportaše" boćarskog kluba Ladići zamolili da tijekom noći (kada ionako ne igraju) ugase snažne kilovatne reflektore na njihovom boćalištu. Obrazložili smo im našu zamolbu time da nam isti onemogućavaju promatranje zapadnog dijela noćnog zvijezdanog neba, tijekom kasnijih kontakata (nažalost ipak bez rezultata) skrenuli smo im pažnju i na negativan učinak istih na ekosustav Limske drage, naruženje noćnog krajolika, nepotrebne ekonomske izdatke ..

Ništa nije pomoglo!

Sredinom 2003. godine u glasilu općine Kanfanar; "Kanfanarski list", problematuiku neprekidne rasvjete boćališta prezentirali smo građanima Kanfanara/čitaocima lista.

Nažalost reakcija "sportaša" BK Ladići bila je;

"sada vam ih sigurno više nećemo ugasiti".

?!?

I zaista, svi naši napori, kontakti, kako sa njima tako i sa općinom Kanfanar, sportašima drugih klubova - nisu dali rezultata. Poneki od "gospode" iz BK Ladići su se još i našli uvrijeđenima što smo o tome javno prozborili, nažalos nisu shvatili kako ih zapravo sami sebi nisu ugasili (a ne - nama).

Proteklih 500 dana nepotrebnog "svijetljenja" (reflektori svijetle po cijele noći; po kiši i snijegu, po ledu i mrazu, po magli i buri..) je općinu Kanfanar stajalo oko 4000Kn!

Dokle tako? Zar se taj bespotrebno i bezobzirno potrošen novac ne bi mogao preusmjeriti u neka druga (edukativna) područja!?

Zar u BK Ladići zaista nema nekoga tko moze shvatiti da se reflektori noću (kada se ne igra!) - jednostavno ugase!

Zar je nešto tako jednostavno - zaista tako teško shvatiti? Ugasite reflektore kada Vam ne trebaju i pokažite da imate hrabrosti i razumijevanja.

Zamislite kada bi svi sportski objekti bili tijekom cijelih noći, cijele godine - osvijetljeni?

Istini za volju, moramo spomenuti kako su reflektori u ovih proteklih godinu i pol dana bili 9 (devet!) noći - ugašeni, na naša osobna odlaženja u Ladice tijekom noći i moljakanja nekih tamošnjih mještana, da bi sutradan odmah bili upaljeni?

Osobno me "boli" duša kada u tri sata ujutro po kiši vidim upaljene reflektore. Čemu?

Istovremeno, općina Kanfanar je prva u Hrvatskoj (odmah poslje Višnjana) otpočela sa svijesnim korištenjem isključivo ekoloških rasvjetnih tijela, a upravo je pred krajem realizacije idejni projekt koji će (nadamo se!) prostor općine Kanfanar i Žminj, uključiti u UNESCO-ovu baštinu - mjesta sa kojih se vide - zvijezde!

Marino Tumpić

Povratak na index članaka